Gepland onderhoud: Elke nacht worden tussen ... 05.00 - 05.45 uur automatisch backups gemaakt en kunnen de Website en ook dit Domoticz Forum even offline zijn !

Wat is X10 ?

Een wat ouder systeem maar nog zeer goed bruikbaar.
Gebruikersavatar
Domoticzfan
Site Admin
Site Admin
Berichten: 446
Lid geworden op: za mar 14, 2020 2:43 pm
Locatie: Hardenberg

Wat is X10 ?

Bericht door Domoticzfan »

Wat is het verschil tussen X10 – Marmitek X10 – S10 – Eaton – Xanura – X10RF – X10.com?
Geplaatst op 27 juni, 2016 22:35 door colani Reactie

Er bestaat veel onduidelijkheid over de verschillen tussen deze (merk)namen en op diverse internetfora staan over dit onderwerp de meest gekke beweringen. Daarom leggen wij alles over X10 en aanverwante producten hieronder even uit :

X10 was (!) een fabrikant van home automation producten die werkten volgens het X10 protocol dat oorspronkelijk dateert uit 1975. X10 producten werden veelal verkocht onder de merknaam van lokale distributeurs zoals Marmitek in West-Europa, Radio Shack (vroeger Tandy of TRS) in de USA, maar ook vaak onder de naam X10 zelf, zoals op www.x10.com

Marmitek, Radio Shack, Powerhouse,… zijn dus geen fabrikanten, maar firma’s die deze producten onder eigen naam verdelen of verdeelden.

Marmitek heeft zijn afdeling X10 producten verkocht in 2013 en is dus gestopt met de distributie van deze producten. In de toekomst zullen er dus ook geen producten meer met hun merknaam terug te vinden zijn. Producten die nu nog aangeboden worden onder de merknaam Marmitek zijn nog stock producten. Deze lopen echter uit. Nadien worden deze onder een neutrale verpakking met het X10 logo er op aangeboden.

Xanura was een merk van het bedrijf Eaton, dat eveneens X10 compatibele producten op de markt bracht. Zij noemden het door hen gebruikte protocol A10. Eaton verkocht zijn divisie A10/Xanura producten aan Marmitek in 2009 die de productie verder onder licentie liet uitvoeren bij een Nederlands bedrijf. Door de lokale productie zijn Xanura modules ook aanzienlijk duurder dan de in China geproduceerde X10 en S10 modules.

De originele X10 fabriek in China ging in 2011 echter over kop en dat was een groot probleem voor de verschillende distributeurs wereldwijd, aangezien er plots geen X10 producten meer aangeleverd werden en de bestaande voorraden snel zouden slinken. Marmitek bijvoorbeeld heeft dit destijds opgelost door modules bij S10 te gaan bestellen, een Chinese fabrikant die ook X10 compatibele producten kon aanleveren. Concreet ging dit over 7 modules (LMM32/32, SMM31, LMM21/22 en de AMM31/32). Deze modules zijn nog steeds te koop op onze site, hetzij onder de codificaties van de fabrikant of diegene die Marmitek er destijds aan gaf. Deze producten zijn identiek, behalve de verpakking.

Zodoende was er een alternatief voor de bestaande X10 micro modules. In de tijd nadien hebben ex-werknemers van X10 de tooling en de molds (mallen) van de X10 producten overgekocht uit het faillissement en konden er weer “originele” X10 producten aangeleverd worden. Het enige probleem dat zich hierbij stelde is dat fouten die in de originele producten zaten, er nog steeds in zitten en dat er ook geen ontwikkeling meer is van nieuwe producten. De verkoop van X10 producten loopt vanaf 2012 dan ook sterk terug, mede door de opkomst van enerzijds RF (Radio Frequentie) producten zoals Klik Aan Klik Uit (CoCo voor de andere landen), die eigenlijk producten aanbieden die net zoals X10 op 433Mhz werken en eigenlijk een uitbreiding van het X10 protocol gebruiken. Anderzijds is er ook een sterke opkomst van modernere systemen die volledig over het internet controleerbaar zijn zoals het zeer populaire protocol Z-WAVE dat vandaag al door meer dan 300 fabrikanten ondersteund wordt. In Europa is de Poolse fabrikant Fibar Group (FIBARO) zeer populair en de onderneming kreeg al verschillende onderscheidingen en Awards wereldwijd voor hun innovatieve producten. Het voordeel van het Z-WAVE protocol is dat men niet meer afhankelijk is van 1 fabrikant en er dus een groot aanbod van producten is.

Ook het Amerikaanse Insteon kwam eind 2012 op de markt in Europa en ook dat protocol weet een schare enthousiaste aanhangers voor zich te winnen. Het is ook gedeeltelijk compatibel met X10 PLC modules (diegene die werken over het elektriciteitsnetwerk), echter niet met de X10 RF modules. De mogelijkheid bestaat dus om met de HUB van Insteon bestaande X10 PLC modules te bedienen (klik hier voor de lijst met compatibele modules te bekijken). Het X10 zendsignaal van de Insteon HUB is echter niet bijzonder krachtig en het gebruik van een X10 signaalversterker is dan ook sterk aanbevolen. Op sommige websites wordt er aangegeven dat Insteon een verbeterde X10 is, maar dat is het dus niet. Het Insteon protocol is volledig anders en de meeste modules werken zowel over het lichtnet als met radio frequentie. In de USA bestaat ook de mogelijkheid om X10RF modules te bedienen met Insteon, maar deze zijn niet compatibel met de Europese frequenties en die producten werden niet naar de Europese markt gebracht door Insteon. Ze komen er overigens ook nooit.Naast de X10RF producten die origineel nog gefabriceerd werden door het originele X10 zijn er nog een aantal andere producten op de markt, zoals ebode X10RF (of X’DOM) producten die ook werken met dit protocol en dus compatibel zijn met de andere X10 producten. Het betreft een klein aantal producten die vandaag nog steeds op de markt zijn.

Daarnaast werden er een aantal bestaande producten aangepast om te kunnen werken met het X10RF protocol. Het betreft hier de TIP10RF, AM17RF en AM19RF producten. Deze werken allen ook met het X10 RF protocol en kunnen via het gebruik van een transceiver zoals de TM13 of CM15 ook met X10 PLC producten werken. Deze X10 RF zijn dus geen producten die door het originele X10 werden geïntroduceerd, maar bestaande 433 Mhz producten waar het X10 RF protocol werd in geplaatst i.p.v. hun originele protocol. Kenmerk van deze producten is dat ze zeer goedkoop zijn en voor iemand die op een eenvoudige manier bijvoorbeeld zijn verlichting via internet wil bedienen een aantrekkelijke optie bieden.

X10.com was oorspronkelijk de Amerikaanse tak van X10 (X10 WTI) en ook het moederbedrijf van de eerder failliet gegane fabriek in China en heeft een eigen geschiedenis. Op 26 juli 2013 ging dit bedrijf echter ook failliet. Authinx Inc. de grootste verdeler van X10 producten in Noord-Amerika heeft de www.x10.com domeinnaam gekocht uit het faillissement en verdeelt nu op een nieuwe website verder X10 producten in Noord-Amerika. Deze firma heeft echter niets te maken met het oorspronkelijke X10, waar na het faillissement van X10 WTI niets meer van overblijft. Ook zij betrekken hun producten van een fabriek die hen X10 producten belevert op basis van de oorspronkelijke producten voor de Amerikaanse markt. Een groot nadeel bij het faillissement van X10 WTI was dat de ontwikkeling van de Active Home software die bijgeleverd werd/wordt bij de CM15(Pro) stopte. De servers waar ActiveHome op stond zijn door het faillissement afgesloten en blijkbaar zijn daardoor veel gegevens verloren gegaan. Drivers voor Windows 8.0 en 8.1 zijn dan ook niet meer beschikbaar. Authinx Inc. schrijft op hun website dat zij gaan proberen ActiveHome terug online te krijgen. Vooralsnog is dit niet het geval. Momenteel kunnen wij de software wel nog samen leveren met de CM15(Pro), maar garanties dat er nog verdere ontwikkelingen komen kunnen wij niet geven.

Moet ik vandaag nog investeren in X10 producten?

Ja en neen. Klanten die al een bestaande X10 installatie hebben, kunnen nog steeds modules verkrijgen en dat zal wellicht nog even duren, hoewel de X10 markt snel krimpt. Intellihome was ooit de grootste X10 verdeler op de Europese markt en heeft 10.000’en X10 klanten. Wij hebben dus een goed zicht op de snel afnemende vraag naar deze producten. Er zijn al enige modules niet meer verkrijgbaar en in de toekomst verwachten wij dat de minder frequente modules ook niet meer aangemaakt zullen worden omdat het economisch niet meer rendabel zal zijn om deze nog te fabriceren. Niemand gaat ook in voorraden investeren waarvan je op voorhand weet dat het jaren zal duren vooraleer deze verkocht zullen worden of misschien nooit meer. De courante modules zullen wel nog even beschikbaar blijven. Dus geen zorg voor deze klanten. Zij kunnen nog even verder met hun X10 domotica systeem, maar hoeven geen nieuwe ontwikkelingen meer te verwachten.

Voor nieuwe klanten die in een bestaande of nieuwe woning home automation producten willen gaan plaatsen, raden wij het echter af om nog in X10 producten te investeren, tenzij in de goedkope X10RF producten (Tip10RF in combinatie met AM17RF en AM17RF modules of de ebode RF producten). Dit is de goedkoopste oplossing op de markt om eenvoudige besturingen van apparaten en lichten toe te laten via een App op een smartphone. Gezien het feit dat er in de X10 PLC producten geen ontwikkelingen meer zijn en dat X10 toch ook wel wat nadelen heeft t.o.v. de modernere domotica systemen, raden wij het echter af dat nieuwe klanten nog in de X10 PLC modules gaan investeren, maar te kiezen voor een moderner protocol.

Als alternatief kan gekozen worden voor de CoCo producten (in Nederland Klik Aan Klik Uit) in het goedkopere productaanbod en voor eenvoudige toepassingen.

Voor wie een echte domotica ervaring wil waar integratie met verwarming, audio/video apparatuur, besturing via APP wil, adviseren wij van te kijken naar onze Z-Wave productlijn, ondersteund door talloze fabrikanten en daar komen er nog elke maand bij. De verkoop van deze producten verloopt exponentieel en Z-Wave is zeker het leidende home automation protocol wereldwijd. Een zekere keuze voor de komende jaren en onze aanrader.

Insteon is een valabel alternatief maar heeft voorlopig slechts een beperkt aantal producten naar de Europese markt gebracht, maar zeker een goede keuze voor wie bijvoorbeeld alles vanuit de zekeringskast wil laten besturen, iets wat bij Z-Wave ontbreekt. Insteon heeft ook een voordeel : hun App is ook beschikbaar voor Windows Phone, naast die voor iOS en Android smartphones en tablets.

Er zijn uiteraard (veel duurdere) oplossingen op de markt zoals KNX, Crestron,… maar dan spreken we over totaal andere budgetten. Zigbee is nog een protocol dat in de “goedkopere” domotica afdeling zit, maar er is weinig vraag naar, vandaar dat wij het ook niet aanbieden. Er zit ook wat beweging in domotica via WIFI, maar vooralsnog zit er ook nog niet echt een lijn in. We volgen de ontwikkelingen echter op de voet.

Hoe lang zal Intellihome nog X10 producten verkopen?

Simpel antwoord : zo lang er vraag naar is, zullen wij in de mate van het mogelijke en beschikbaarheid van de modules onze klanten blijven voorzien van X10 producten. De X10RF producten ondersteunen wij zeker ook verder.

UPDATE JULI 2016

Tot nu toe bleven de meeste X10 artikelen gewoon verkrijgbaar omdat enerzijds de verkoop sterk terug gevallen was en er nog vrij omvangrijke voorraden bestonden van deze producten en er van de meest verkopende artikelen nog altijd producten werden bijbesteld. We denken hier o.a. aan de AD11, AM12, LM12, CM15… Nu zijn veel voorraden echter opgedroogd en zijn er heel wat artikelen niet of nauwelijks meer verkrijgbaar. We hebben hieronder een lijstje geplaatst van X10 producten die er niet meer zijn of nog slechts in hele kleine aantallen en die dus zeer binnenkort ook niet meer verkrijgbaar zullen zijn:

CM15EU/CM15PRO
AM12F
AM12G
MS13 (zonder geheugen)
AD10
AD11
SW10
SW12
SMM31
TM13F
TM13EFL
TM13G
AM13F
LMM22
KR21
UM7206

Deze artikelen komen NIET meer in voorraad, nergens meer in Europa, hoewel wij met een aantal partijen toch proberen om nog aan een kwantiteit te geraken om een aantal producten nog bij te bestellen. Alleen zit niemand er nog op te wachten om met restvoorraad te blijven zitten en we verwachten dus niet dat het zal lukken om tot zo een samenwerking te komen. Alleen wil niemand ze nog bestellen. Het minimale aantal om rendabel te zijn is immers 1000 stuks van elk product en geen enkele partij wil er zich nog toe verbinden om die alleen nog aan te kopen. Bovendien duurt de levering zo’n 4 maanden. U kan er dus best van uitgaan dat deze producten voor altijd niet meer verkrijgbaar zullen zijn.

Ons advies van vorig jaar of u nog X10 producten moet aankopen moeten we nu dus bijstellen: zeker niet meer kopen als U nieuw bent in domotica, behalve de goedkope X10RF producten zoals de AM19F/G. Die zijn op gebied van prijs nog altijd zeer concurrentieel en zijn van goede kwaliteit en goed om bijvoorbeeld lampen mee te bedienen. Als U bestaande X10 klant bent, raden we U aan om al uit te kijken naar een ander systeem. Ons advies is nog steeds Z-Wave omdat daar heel veel producenten nieuwe producten voor uitbrengen en er elke maand nog bijkomen. U heeft dus een grote keus aan compatibele producten die de modernste toepassingen bieden.

Bron: intellihome.be
M.v.g. DomoticzFan.
Je moet ingelogd zijn om alle afbeeldingen te kunnen zien en files te kunnen downloaden !

Pi 3B+ met Domoticz 2020.2 ,
Z-wave ,RFXcom ,KAKU ,P1 ,
Homebridge ,Google Home ,
Google Nest Hub ,

Gebruikersavatar
Matrix
Top poster
Top poster
Berichten: 89
Lid geworden op: wo mar 18, 2020 6:43 pm
Locatie: Balkbrug

Re: Wat is X10 ?

Bericht door Matrix »

Klopt helemaal , was vroeger welom bekend. Werkte prima maar had wel huisfilter nodig om signalen in de buurt via spanningsaanvoer te blokken.
Ik heb er nog een in gebruik als aanvulling op mijn domotica, zonde om het weg te doen. Zolang het nog werkt bedient het nog enkele schakelaars.
Heb een oude 15 nog in gebruik en zelfs een nog oudere 11 in de kast liggen. Nu vooral bezig met z-wave en voor de goedkope sensors een RFXcom.

Matrix.

Gebruikersavatar
ikku
Rang 1
Rang 1
Berichten: 11
Lid geworden op: za mar 14, 2020 9:30 pm
Locatie: Deventer

Re: Wat is X10 ?

Bericht door ikku »

Ik heb er ook ooit mee gewerkt, maar vond het nogal storingsgevoelig.
Daarbij was de meeste apparatuur one way, ofwel zonder terugkoppeling of er wel geschakeld was.
Werk zelf met z-wave en dat werkt een stuk beter en is met terugkoppeling.

x10 de goede oude tijd :-)

Terug naar “X-10”