Gepland onderhoud: Elke nacht worden tussen ... 05.00 - 05.45 uur automatisch backups gemaakt en kunnen de Website en ook dit Domoticz Forum even offline zijn !

Wat is PHP ?

PHP is een serverside scripttaal.
Gebruikersavatar
Domoticzfan
Site Admin
Site Admin
Berichten: 579
Lid geworden op: za mar 14, 2020 2:43 pm
Locatie: NL

Wat is PHP ?

Bericht door Domoticzfan »

PHP staat voor Hypertext Preprocessor en het is een belangrijke taal voor het maken van dynamische webpagina’s. De taal wordt heel veel gebruikt, het ligt aan de basis van WordPress en ook Facebook maakt er gebruik van. Super fijn is dat het heel gestructureerd is waardoor het voor een beginner overzichtelijk is, wel is het handig dat je dan al verstand hebt van HTML, CSS en JavaScript. Dat zijn namelijk de talen waarmee je al heel veel van je website kunt maken, PHP zorgt dan voor nog verdergaande functionaliteiten. Wat PHP aan je webpagina toevoegt heeft te maken met de achterliggende server, PHP kan bijvoorbeeld documenten bewerken op de server. PHP kan eigenlijk alles wat een CGI programma kan, waarbij CGI staat voor Common Gateway Interface. Handig om te weten: CGI is eigenlijk de verbinding tussen webpagina’s en databases.

Geen programmeertaal !
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; PHP is geen programmeertaal. PHP is een serverside scripttaal. PHP wordt gebruikt om webpagina’s in te delen en tekst weer te geven. Dat is ook precies wat HTML doet, maar PHP heeft een belangrijke toegevoegde waarde.


Statisch vs. Dynamisch

HTML zorgt voor de tekstindeling van webpagina’s op een statische manier. Dat betekent dat je jouw tekst eenmalig met HTML kunt opmaken en wanneer je de tekst wilt veranderen je opnieuw aan de slag moet met HTML voor de nieuwe tekst. Daar komt PHP om de hoek kijken om het aanpassen van je website eenvoudiger te maken. PHP is namelijk dynamisch van aard. Het genereert op jouw server (bijvoorbeeld) een HTML code die vervolgens op de webpagina zichtbaar is voor de eindgebruiker. Wat daarbij voor sommige van toegevoegde waarde is, is dat de originele code dus niet zichtbaar zal zijn voor buitenstaanders.

Waarom PHP gebruiken?
PHP werkt als een Common Gateway Interface programma, dat betekent dat je er dus data mee kunt verzamelen en cookies mee kunt versturen en ontvangen. Bovendien kan je er dus dynamische pagina content mee maken. PHP is uniek in het server-side en command line scripting.

PHP kan gebruikt worden op alle operating systems, dus of je nu Windows, macOS, Linux of minder gangbare varianten gebruikt; PHP werkt altijd.

Daarnaast kan PHP ook met ongelofelijk veel databases samenwerken. Zo is er bijvoorbeeld de Open Database Connection extension om met elke database naar keuze te kunnen werken.


Wat heb je nodig om aan de slag te kunnen met PHP ?
Ten eerste heb je een webserver die PHP ondersteunt en een database nodig, daarna installeer je PHP (Wil je gewoon graag met PHP aan de slag dan is het mogelijk om dit allemaal gewoon op je eigen computer te laten draaien).


AAN DE SLAG GAAN MET PHP
Een PHP file eindigt altijd op .php en door die extension zal je server deze files altijd door PHP laten runnen. Je kan eigenlijk over een PHP file gewoon denken dat het een HTML file is, maar dan met een aantal speciale tags. Als je PHP wilt gebruiken in jouw script doe je dat door de volgende tag:

<?php Doehierwatjewil ?>

Al het andere getypte in het document laat PHP onaangeraakt.

De belangrijkste tag is natuurlijk altijd de helptag. Zolang je die maar heb kan je jezelf altijd verder ontwikkelen en dus bij deze:

<?php phpinfo(); ?>

Als je blieft!


EEN VLIEGENDE START VOOR JOUW PHP VAARDIGHEDEN
PHP is gestructureerd en overzichtelijk waardoor het "makkelijk” is om te leren. Dat beteketd echter niet dat je er makkelijk uit het niets met PHP kan starten.

PHP leren ?
https://www.w3schools.com/PHP/DEfaULT.asP

----------------------------
M.v.g. DomoticzFan.
Je moet ingelogd zijn om alle afbeeldingen te kunnen zien en files te kunnen downloaden !

Pi 3B+ ,Buster ,Domoticz 2021.1 ,
Z-wave ,RFXcom ,KAKU ,P1 ,Shelly ,
Homebridge ,Google Home ,
Google Nest Hub , LSC,

Terug naar “PHP Scripts”