Deel hobby en interesse op ons gezellige besloten Forum en vind een maatje, leuke vrienden, en gezellige contacten. Om meteen te registreren klik op deze tekst.

 

Wat is eenzaamheid?

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Wat is eenzaamheid precies?

Eenzaamheid

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.

Persoonlijke ervaring

Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. De een heeft meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander. Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt. Zij zien lang niet altijd dat je ontevreden bent over je contact met je partner, vrienden, familie of andere mensen. Dat je het moeilijk vindt om relaties te verbeteren. Of zelfs de moed hebt opgegeven. Dit maakt eenzaamheid zo moeilijk in te schatten. Het is iets wat je alleen zelf kunt voelen.

Eenzaamheid een probleem

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. In veel gevallen verdwijnt dat eenzame gevoel vanzelf als je weer beter in je vel zit. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. Dan kan een negatieve spiraal ontstaan.

“Eenzaamheid is het subjectief ervaren van een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van) bepaalde sociale relaties. Het kan zijn dat het aantal contacten dat men heeft met andere mensen geringer is dan men wenst. Het kan ook zijn dat de kwaliteit van de gerealiseerde relaties achterblijft bij de wensen.”
Prof. De Jong Gierveld

Niet hetzelfde als alleen zijn

Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn – het kan wel samenvallen. Wanneer iemand geen of nauwelijks sociale contacten heeft, spreken we van sociaal isolement.

Sociaal fundament

Sociale relaties met andere mensen zoals familieleden, vrienden en kennissen zijn belangrijke ‘hulpbronnen’ in het dagelijks leven. Ze vormen het ‘sociale fundament’ van elk mens en dragen bij aan het gevoel van een zinvol leven.

bron.. Eenzaam.nl

Eenzaamheid, een groeiend probleem !

Enkele cijfers:

  • Meer dan een miljoen Nederlanders voelen zich erg eenzaam.
  • Een op de drie mensen (30 procent) voelt zich matig eenzaam.
  • Eenzaamheid komt bij mannen (8 procent) en vrouwen (9 procent) vrijwel even vaak voor.
  • Ongeveer 78 procent van de Nederlandse bevolking denkt dat eenzaamheid heel vaak voorkomt onder ouderen.
  • Maar cijfers geven aan dat het percentage eenzamen onder 60-74 jarigen niet hoger is dan onder 18-59 jarigen.
  • Eenzaamheid is dus niet leeftijdgebonden, al komt het onder de alleroudsten meer voor. Zo krijgen 75-plussers te maken met allerlei omstandigheden die eenzaamheid in de hand werken, zoals overlijden van de partner en fysieke of geestelijke beperkingen.
  • Bijna 60 procent van de gescheiden mensen en weduwen of weduwnaars voelt zich eenzaam.
  • Ernstige eenzaamheid komt meer voor bij gescheiden mensen (20 procent) dan bij weduwen of weduwnaars (16 procent).
 ContactKring.nl , brengt mensen bij elkaar d.m.v. gezamenlijke hobby`s en interesses. Non profit, geheel gratis !

Contactkring.nl  is een gratis particulier initiatief van enkele bewoners uit de gemeente Hardenberg en opgezet om mensen met elkaar in contact te brengen. Hoewel ContactKring zijn oorsprong heeft in de gemeente Hardenberg zijn ook mensen uit een andere regio van harte welkom voor het leggen van nieuwe contacten. De draaiende spil hiervoor is een nieuw opgezet forum waarvan je lid kunt worden. In het forum kun je je oproepjes plaatsen voor nieuwe contacten. Verder zijn ook hobby en interesse forums. De bedoeling van het forum is niet om een zo groot mogelijk forum te worden met zoveel mogelijk leden, maar om een gezellig groepje mensen bij elkaar te krijgen voor het leggen van nieuwe contacten. Contacten die beginnen door gezamenlijke hobby`s en interesses, met de hoop dat mensen ook fysiek contacten krijgen in eigen omgeving en daarmee hun vrienden en kennissenkring uit kunnen breiden. Want wat heb je aan 100 `vrienden` op b.v. facebook of twitter terwijl je altijd alleen achter je monitor zit. Heb je dan niet veel meer aan 1 vriend die eens langskomt, die je aan kan kijken, waar je mee kunt kletsen en die naar je luistert, waarmee je samen een bakkie kunt doen, en ja, misschien wel kunt aanraken of een knuffel kunt geven.  Daarom zien wij ons forum als een hulpmiddel om contacten te leggen, maar digitale contacten kunnen nooit een vervanging zijn voor fysiek contact.

Wil je ook meedoen en nieuwe contacten leggen, nieuwe vrienden maken, klik dan op Registreer. Ben je al lid van het forum klik dan op Aanmelden.

Registreer                          Aanmelden


Misschien is de stap naar het forum nog te moeilijk.

Vind je de stap naar het forum nog te moeilijk, maar je wilt je verhaal of je gevoelens toch met iemand delen, stuur dan een mailtje naar eenzaam@contactkring.nl . We gaan vertrouwelijk om met de informatie en kijken of we je kunnen helpen. Mocht je in de buurt van gemeente Hardenberg of omgeving wonen kun je ook een afspraak maken, 1 op 1 voor een begripvol en ondersteunend gesprek. Of mogelijk helpt een goed telefonisch  gesprek van mens tot mens. Naast onze eigen inspanningen van ContactKring zijn er diverse mogelijkheden voor een goed gesprek. Klik hier voor de lijst met mogelijkheden.. Wij doen ons best om u te helpen. Vanuit ervaring en vanuit ons hart. Alleen als je hulp zoekt en er voor openstaat kunnen wij ons best doen om je te steunen ! Je bent niet alleen !


Film over Eenzaamheid (Coalitie Erbij)