Deel hobby en interesse op ons gezellige besloten Forum en vind een maatje, leuke vrienden, en gezellige contacten. Om meteen te registreren klik op deze tekst.

 

Hulp bieden:

Iedereen kan iets doen aan eenzaamheid. Door contact te leggen met iemand van wie je vermoedt dat hij of zij weinig betekenisvolle contacten heeft en zich eenzaam voelt. Een steuntje in de rug van een familielid, vriend of buur kan veel betekenen. Het zijn de kleine dingen die het doen.

Aandacht

Vooraf is wel deze opmerking op haar plaats: denk niet meteen dat iemand zich eenzaam voelt als hij weinig sociale contacten heeft. Van buitenaf is eenzaamheid niet te zien. Maar dat is geen reden om niet in actie te komen. Vrijwel iedereen vindt aandacht fijn. Zorg wel voor gelijkwaardig contact. Voor echt contact dat je allebei prettig vindt.

Wat kan ik doen?

Concrete tips zijn bijvoorbeeld:

 • Je kunt iemand steunen zonder expliciet eenzaamheid bespreekbaar te maken. Nodig je buurman of -vrouw af en toe uit voor een kopje koffie. Ga op ziekenbezoek.
 • Help bij een klein klusje in huis en maak daarbij een praatje.
 • Grijp extreme weersomstandigheden aan als excuus om aan te bellen en te vragen hoe het ermee staat en of er hulp gewenst is.
 • Je kunt ook een beroep doen op de ander. Iedereen wordt graag aangesproken op zijn kracht. Mogelijk kan je buurman juist jou helpen. Vraag om tips voor je eigen tuin. Vraag om planten water te geven bij langere afwezigheid.
 • Nodig iemand uit voor je bestaande eetgroep of knutselclubje. Of vraag binnen een zorginstelling of er behoefte aan is dat je komt voorlezen of met een rolstoelgebonden persoon gaat wandelen.
 • Of kijk eens rond op ons contact forum, daar vind je diverse mensen die contact zoeken, voor een maatje, delen van een hobby, of gewoon iemand voor een praatje of een gezamenlijk kopje koffie. Even registreren op ons besloten forum en kijken wat je voor een ander kunt betekenen.

Verwijzen

Mogelijk kun je iemand helpen om de weg te vinden in het hulpaanbod. Bijvoorbeeld omdat iemand niet zo handig is met internet of het moeilijk vindt contact op te nemen met welzijnswerk, een vrijwilligersorganisatie of professionele hulp.

Een luisterend oor

Sommige mensen zouden met iemand willen praten, maar weten niet met wie. Ze zoeken een luisterend oor, willen hun hart luchten of gewoon contact. Ben jij dat luisterend oor? Anders kun je ook doorverwijzen naar een telefonische hulplijn.

Als vrijwilliger

Het is leuk iets voor een ander te doen en geeft voldoening. Dat kan ook buiten je eigen omgeving als vrijwilliger via een maatschappelijke organisatie. Op websites als wehelpen.nl en nlvoorelkaar.nl vind je vaak oproepjes van mensen die behoefte hebben aan gezelschap.

Kun je eenzaamheid echt oplossen?

Misschien vraag je je dit af, want eenzaamheid is een taai fenomeen. Verminderen van eenzaamheid door aandacht en afleiding is veel waard. Het kan mensen gelukkiger maken. Uiteindelijk moet iemand zelf aan de slag met zijn eenzaamheid. En eenzaamheid voorkomen is natuurlijk het beste.

Heb je meer tips? Mail ze aan ons: info@coalitieerbij.nl.

(bron eenzaam.nl)

Informatie bron

De informatie hierboven is slechts een kleine opsomming van wat tips die verzameld zijn van de site Eenzaam.nl , een zeer uitgebreide site over eenzaamheid. Zoals je ziet gaan ook de diverse links naar deze site waar ongelooflijk veel info te vinden is. Contactkring heeft zijn oorsprong in gemeente Hardenberg en richt zich voornamelijk op deze regio en ziet zichzelf als een regionaal initiatief. Wij hopen in onze regio een hulpmiddel te zijn voor het leggen van contacten, zowel door het forum als door het plannen van contact bijeenkomsten.  Voor uitgebreidere en ook landelijke informatie verwijzen wij graag naar Eenzaam.nl . Er zijn legio instellingen, stichtingen en particuliere initiatieven tegen eenzaamheid. Lees meer over Coalitie Erbij op www.samentegeneenzaamheid.nl  waar zeer veel landelijke initiatieven opgesomd worden en in kaart gebracht.  Daar kun je op de kaart zoeken naar initiatieven in je eigen regio.

Eenzaamheid, een groeiend probleem !

Enkele cijfers:

 • Meer dan een miljoen Nederlanders voelen zich erg eenzaam.
 • Een op de drie mensen (30 procent) voelt zich matig eenzaam.
 • Eenzaamheid komt bij mannen (8 procent) en vrouwen (9 procent) vrijwel even vaak voor.
 • Ongeveer 78 procent van de Nederlandse bevolking denkt dat eenzaamheid heel vaak voorkomt onder ouderen.
 • Maar cijfers geven aan dat het percentage eenzamen onder 60-74 jarigen niet hoger is dan onder 18-59 jarigen.
 • Eenzaamheid is dus niet leeftijdgebonden, al komt het onder de alleroudsten meer voor. Zo krijgen 75-plussers te maken met allerlei omstandigheden die eenzaamheid in de hand werken, zoals overlijden van de partner en fysieke of geestelijke beperkingen.
 • Bijna 60 procent van de gescheiden mensen en weduwen of weduwnaars voelt zich eenzaam.
 • Ernstige eenzaamheid komt meer voor bij gescheiden mensen (20 procent) dan bij weduwen of weduwnaars (16 procent).
 ContactKring.nl , brengt mensen bij elkaar d.m.v. gezamenlijke hobby`s en interesses. Non profit, geheel gratis !

Contactkring.nl  is een gratis particulier initiatief van enkele bewoners uit de gemeente Hardenberg en opgezet om mensen met elkaar in contact te brengen. Hoewel ContactKring zijn oorsprong heeft in de gemeente Hardenberg zijn ook mensen uit een andere regio van harte welkom voor het leggen van nieuwe contacten. De draaiende spil hiervoor is een nieuw opgezet forum waarvan je lid kunt worden. In het forum kun je je oproepjes plaatsen voor nieuwe contacten. Verder zijn ook hobby en interesse forums. De bedoeling van het forum is niet om een zo groot mogelijk forum te worden met zoveel mogelijk leden, maar om een gezellig groepje mensen bij elkaar te krijgen voor het leggen van nieuwe contacten. Contacten die beginnen door gezamenlijke hobby`s en interesses, met de hoop dat mensen ook fysiek contacten krijgen in eigen omgeving en daarmee hun vrienden en kennissenkring uit kunnen breiden. Want wat heb je aan 100 `vrienden` op b.v. facebook of twitter terwijl je altijd alleen achter je monitor zit. Heb je dan niet veel meer aan 1 vriend die eens langskomt, die je aan kan kijken, waar je mee kunt kletsen en die naar je luistert, waarmee je samen een bakkie kunt doen, en ja, misschien wel kunt aanraken of een knuffel kunt geven.  Daarom zien wij ons forum als een hulpmiddel om contacten te leggen, maar digitale contacten kunnen nooit een vervanging zijn voor fysiek contact.

Wil je ook meedoen en nieuwe contacten leggen, nieuwe vrienden maken, klik dan op Registreer. Ben je al lid van het forum klik dan op Aanmelden.

Registreer                          Aanmelden