Gitaar

Gitaar stemmen

Gitaar 1: Gitaar stemmen.

Of je nu op een akoestische gitaar of elektrische gitaar speelt, je gitaar stemmen is erg belangrijk. Wanneer je gitaar gaat spelen, wil je immers dat dit mooi klinkt en daarvoor dient je instrument goed gestemd te zijn. Maar  hoe stem ik een gitaar ? Zo moeilijk is dat niet.

Wat is je stemming of stemmen ?

Veruit de meeste liedjes zijn te spelen in de standaard stemming. De noten voor de snaren zijn dan van dik naar dun: E – A – D – G – B – E.    Nu is het misschien lastig om willekeurig losse letters te onthouden. Gelukkig is er een ezelsbruggetje:

Een Aap Die Geen Bananen Eet ,    of zoals ik heb geleerd:   Eet Alle Dagen Grote Borden Erwtensoep.

Voor een basgitaar geldt:  E – A – D – G     Ezelsbruggetje:    Eet Alle Dagen Groente.

Methodes om je gitaar te stemmen

Er zijn enkele manieren om je gitaar te stemmen:  op gehoor of met behulp van een stemapparaat, ook wel tuner genoemd.

1: Gitaar stemmen op gehoor

Stemmen op gehoor vergt wel aardig wat oefening. Hierbij kun je een referentietoon gebruiken van bijvoorbeeld een stemvork of stemfluit. Het stemmen van de snaren van je gitaar doe je door aan de stemmechanieken te draaien. Hoe weet je nou welke kant je op moet draaien? Wanneer je een stemknop van bovenaf zou bekijken, moet je hem meestal linksom draaien om de noot hoger te krijgen. Mocht de noot dan juist lager worden, dan moet je rechtsom. Het kan per gitaar even wennen zijn, omdat de figuraties nogal eens verschillen. Veel elektrische gitaren hebben zes stemmechanieken op een rij aan één zijde van de kop zitten, andere gitaren zoals de meeste akoestische gitaren hebben er drie aan elke zijde.

2: Gitaar stemmen met een stemapparaat

Een gemakkelijkere en meer secure optie is natuurlijk een stemapparaat. Omdat stemmen met een stemapparaat eigenlijk alleen maar voordelen kent, bevelen we dit ook aan. Hierbij is een zogeheten clip-on tuner het meest toegankelijk. Je gitaar stemmen met een stemapparaat is naast de eenvoudigste ook de meest exacte optie.  Wanneer je een tuner gebruikt, hem aanzet en vervolgens één snaar aanslaat, laat de tuner zien welke noot dit is.  Met behulp van bewegende lampjes laat hij dan zien of de snaar te laag, te hoog of juist goed gestemd is. Je draait vervolgens aan het stemmechaniek in de juiste richting totdat de tuner aangeeft dat de snaar op de juiste stemming is.Herhaal dit voor elke snaar.  Er zijn stemapparaten die middels een microfoon of jack-kabel werken. Het stemproces is hierbij nagenoeg hetzelfde.

Gitaar stemmen gelukt?

Na het stemmen zul je horen dat alles weer zuiver en mooi klinkt. Als het gitaar stemmen toch niet helemaal lukt, dan kan dit meerdere oorzaken hebben. Gitaren kunnen gevoelig zijn voor warmte, kou en luchtvochtigheid, en als je snaren net nieuw zijn, dan zullen ze eerst een beetje op moeten rekken alvorens ze goed gestemd blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *