Domoticz

Modulerende thermostaat bedienen met Z-wave

Modulerende thermostaat bedienen met Z-wave

Momenteel gebruik ik zelf de opstelling als hieronder beschreven. Ik heb daarvoor ook onderstaande thermostaat aangeschaft met een zogenaamd tele contact. Dit telecontact wordt geschakeld door een relais die ik naast de ketel heb hangen en met 2 extra draadje naar de thermostaat d.m.v. een maak onderbreek contact de thermostaat op telestand zet. Deze telestand is niets meer of minder dan een vaste ingestelde temperatuur. De keuze is dus of normaal programma volgen of die telestand kiezen. Het werkt prima en ik gebruik het ook is samenwerking met domoticz. Als mijn huis weet dat ik weg ben (kan met beweging of met ping van telefoon geregeld worden) dan gaat de cv op de lage telestand.


De eenvoudige methode….   bron pahedomotica.nl

Veel mensen hebben een zuinige modulerende CV ketel en willen deze het liefst bedienen met een Modulerende Z-Wave Thermostaat.
Helaas vervalt bij de bestaande Z-wave thermostaten de Modulerende (energie zuinige) werking van de CV ketel naar een aan/uit werking.

Nu is het met de Honeywell Chronotherm modulerende thermostaten met TELE contact mogelijk deze te bedienen met Z-wave, en zo de “thermostaat” op te nemen in het het Z-wave netwerk.

Je kunt namelijk het TELE contact aansturen met een Z-wave schakelmodule zoals b.v. de Fibaro micro schakelmodule, de thermostaat zal dan modulerend de temperatuur regelen naar de ingegeven TELE temperatuur (b.v. 21,5ºC)

Als u het TELE contact van de Honeywell Touch thermostaat verbind met de Fibaro FGS-212 ontvanger, schakelt u eenvoudig u verwarming in als u b.v. thuis komt of opstaat d.m.v. Z-wave. Met b.v. de Fibaro Home center 2/Lite of Hometroller Zee kunt u ook de thermostaat via het internet in-/uit schakelen.

Vervolgens kunt u als u het huis verlaat of gaat slapen het TELE contact weer verbreken, de Thermostaat zal dan terug schakelen naar de ingestelde standaard temperatuur van b.v. 15°.

TIP:

Wilt u per dag meerdere temperatuur instellingen hebben b.v. s’morgens 20,5ºC en s’avonds 21,5ºC, gebruik het TELE contact dan juist voor afwezigheid (zet dan de TELE temperatuur op 15ºC).

En stel het programma van de thermostaat in op de gewenste temperaturen, verlaat je het huis of ga je slapen, activeer dan het TELE contact. De setpoint van de thermostaat zal dan 15ºC zijn.

Als u gebruikt maakt van de Qubino 1D Relay module kunt hierop ook nog een Qubino temperatuur opnemer op aansluiten en deze verbinden met b.v. de CV aanvoerleiding, zo kunt u ook nog eens de temperatuur loggen en zien wanneer de CV ketel aanslaat.

Voorbeeld aansluitschema op Fibaro FGS-212 module:

Aansluitschema Fibaro

De volgende modulerende Honeywell thermostaten hebben een TELE ingang:

honeywell touch

Honeywell Touch Modulation.

Chronotherm Modulation 2004

Bovenstaande oplossing met telecontact gebruik ik nu.

Honeywell Modulation (EOL).

bron pahedomotica.nl


Omdat ik al jaren een Raspberry Pi in de meterkast heb hangen die mijn slimme meter uitleest en waarmee ik via Domoticz alles kan bedienen ben ik op zoek naar een betere manier om alles wat normaal op de display van mijn thermostaat te zien is ook uit te kunnen lezen in mijn Domoticz.

Dit lijkt makkelijker dan het is want ik wil geen dure abbonnementen hebben zoals b.v. voor toon waarbij je vastzit aan een meerjarig contract en flinke aansluitkosten moet betalen en ook nog voor de service elke maand +- 4.50 euro betaald. Veel dure kant en klare oplossingen werken met deze constructies en ook wordt alles extern bijgehouden en opgeslagen op externe sites waar je dan weer een inlog hebt met een api.  Dan zijn er nog de gateways die zeer interessant lijken maar die ik niet kan gebruiken omdat mijn wat oudere intergas ketel geen RF heeft dus geen draadloze communicatie tussen ketel en thermostaat of de gateway draadloos te kunnen ontvangen. Anders was het niet zo moeilijk, een gateway ertussen en deze met een app maar liever nog gewoon via mijn toutchscreen met domoticz in te stellen. Ook deze optie valt dus af en kom ik al snel terecht bij zelfbouw waarbij alles zelf gezoldeerd moet worden en met b.v. een geprogrammeerde esp met de juiste software en protocollen dit wel mogelijk is. Dat zou een nieuwe hobby en uitdaging op zich worden met soldeer en programmeerwerk.

Alle goede tips om dit op een niet al te ingewikkelde manier op te lossen zijn zeer welkom ! Ondertussen blijf ik zelf ook zoeken naar de mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen en een eventuele gevonden werkende oplossing zal als aanvulling hieronder bijgeplaatst worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *