Gitaar

Gitaarsnaren letters en cijfers

Wanneer je begint met gitaar te leren spelen, is het belangrijk om de namen en de noten te kennen van de snaren van een gitaar in standaard tuning.

Ongeacht of je een elektrische, klassieke, akoestische of western gitaar gaat kopen – een gitaar dient gestemd te worden voordat je begint te spelen. Dit geldt voor elk snaarinstrument, en zelfs ook blaasinstrumenten zijn onderhevig aan temperatuurverschillen en schokken door transport! Niets zo ellendig, en niet goed voor de ontwikkeling van je gehoor, als een vals klinkend instrument! De namen van de snaren worden weergegeven op de gitaar tuner, zowel in noten alsook in cijfers.

Vanop de dikste snaar (bovenste snaar) verder naar de dunste snaar (onderste snaar), krijgen de namen E, A, D, G, B en E, oftewel mi, la, re, sol, si en mi. Let wel, we hebben het hier over de standaard E-tuning op een zessnarige gitaar, en niet over alternatieve tunings zoals drop tunings, down tunings en open tunings.

Een handig ezelsbruggetje voor de letters van de snaren is de volgende zin…

Een Aap Die Geen Bananen Eet. = E , A , D , G , B , E .

Op stemapparaatjes (gitaartuners), of ook op guitar tuning apps op je smartphone, tablet of iPad, zie je vaak zowel de naam van de noot alsook het nummer van de snaar staan.

Voor een 6-snarige gitaar is de bovenste of dikste E-snaar, snaar nummer 6. Vanaf de bovenste snaar (dikke snaar) wordt dit E (6), A (5), D (4), G (3), B (2) en E (1). De zesde en de eerste snaar zijn beide de letter of noot E (mi). Het enige verschil is dat de dunne E-snaar 2 octaven hoger klinkt dan de dikke E-snaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *