Raspberry Pi

Raspberry Pi 4

Thuis werken met je Raspberry Pi

Raspberry Pi 4 is meer dan krachtig genoeg om als vervangende desktopcomputer te dienen terwijl u thuis werkt. Of als een secundair bureaublad om u te helpen terwijl u andere dingen doet, zoals videoconferenties, op uw hoofdcomputer.

De Raspberry Pi 4, model B

Raspberry Pi 4 Model B

Als je je Raspberry Pi nu uit een la trekt, moet je ervoor zorgen dat je hem bijwerkt met de nieuwste versie van Raspbian ; als het een tijdje geleden is dat je deze Raspberry Pi hebt gebruikt, wil je misschien zelfs een nieuw exemplaar van Raspbian installeren, zodat je weet dat je werkt vanuit een goede basisimage. Gelukkig kunt u ons nieuwe hulpprogramma voor beeldbewerking gebruiken , wat het installeren van een nieuwe kopie van het besturingssysteem veel gemakkelijker maakt.

Een monitor, toetsenbord en muis aansluiten

Normaal gebruik ik mijn Raspberry Pis zonder kop als server. Maar als u thuis werkt en Raspberry Pi als uw primaire computer gebruikt, heeft u een monitor, toetsenbord en muis nodig.

Mijn Raspberry Pi 4 die ik gebruik voor videogesprekken, zat thuis op de rand van mijn bureau

Mijn Raspberry Pi 4, die ik gebruik voor videogesprekken, zat thuis op de rand van mijn bureau

Behalve de monitor heeft de Raspberry Pi Desktop Kit alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan, inclusief een USB-C-voeding en alle benodigde kabels.

Het aansluiten van een toetsenbord en een muis op uw Raspberry Pi houdt in dat u ze gewoon aansluit, hoewel u er waarschijnlijk voor moet zorgen dat u ze op de USB 2 aansluit in plaats van op de USB 3-aansluitingen. Deze zijn aan hun kleur te onderscheiden: USB 3-aansluitingen hebben blauwe ‘tongen’, terwijl USB 2-aansluitingen zwarte hebben.

USB 2-aansluitingen (links), met USB 3-aansluitingen (midden) en Ethernet (rechts)

USB 2-aansluitingen (links), USB 3-aansluitingen (midden) en Ethernet-aansluiting (rechts)

Raspberry Pi 4 heeft twee micro HDMI-aansluitingen, zodat je hem desgewenst met twee monitoren kunt gebruiken: hij ondersteunt één 4K-scherm met 60 fps of twee 4K-schermen met 30 fps.

Stroomaansluiting (USB-C) (links), met twee micro-HDMI-aansluitingen (midden) en de hoofdtelefoonaansluiting (rechts)

Stroomaansluiting (USB-C) (links), twee micro-HDMI-aansluitingen (midden) en de hoofdtelefoonaansluiting (rechts)

Je kunt de Raspberry Pi aansluiten op elke HDMI-monitor (of twee) die je in huis hebt – je hebt hiervoor alleen een micro-HDMI naar HDMI-kabel (of twee) nodig. Er zijn er twee in de Desktop Kit .

Hoewel het officiële Raspberry Pi-toetsenbord en -muis geweldig zijn, heb ik een kleiner draadloos toetsenbord en een kleinere muis gekocht voor extra gemak en minder kabels.

Draadloos netwerken opzetten

Het instellen van draadloze netwerken op Raspberry Pi kan vanaf uw desktop worden gedaan . Als alternatief kunt u ook netwerken instellen voordat u uw Raspberry Pi voor de eerste keer opstart door een bestand op de opstartpartitie van uw SD-kaart te bewerken nadat u het besturingssysteem erop hebt gebrand.

$ cd / Volumes / boot
 $ nano wpa_supplicant.conf

Voeg vervolgens de volgende regels toe aan het bestand wpa_supplicant.conf :

land = LAND
ctrl_interface = DIR = / var / run / wpa_supplicant GROUP = netdev
update_config = 1
netwerk = {
 ssid = "SSID"
 psk = "WACHTWOORD"
 key_mgmt = WPA-PSK 
}

COUNTRY moet worden ingesteld op de tweeletterige ISO / IEC alpha2-code voor het land waarin u uw Raspberry Pi gebruikt, bijvoorbeeld:

  • GB (Verenigd Koninkrijk)
  • FR (Frankrijk)
  • DE (Duitsland)
  • US (Verenigde Staten)
  • SE (Zweden)

SSID is de ESSID van uw thuisnetwerk, met PASSWORD als het WPA2-wachtwoord voor dat netwerk.

Het is belangrijk om de juiste landcode in het bestand in te voeren, omdat dit zal bepalen in welk regulerend domein uw Raspberry Pi denkt dat het werkt, en dus welke draadloze kanalen het op uw adapter inschakelt.

E-mail instellen

Voor velen van ons leeft onze e-mail tegenwoordig in onze browsers, dus navigeer gewoon naar uw normale e-mailprovider in Chromium en u kunt deze normaal gebruiken.

U kunt uw e-mail echter rechtstreeks naar uw Raspberry Pi-desktop sturen als u dat wilt. Raspbian wordt geleverd met de Claws Mail- client, die zowel POP3- als IMAP-standaarden ondersteunt. Hoewel sommige ISP’s nog steeds het POP3-protocol gebruiken, wordt IMAP-toegang het meest gebruikt, vooral als het gaat om de meeste webgebaseerde services zoals Google’s Gmail .

Met behulp van Microsoft Office

Sommige werkplekken geven er de voorkeur aan dat u MS Office gebruikt. Raspbian wordt geleverd met Libre Office en er is geen native versie van Microsoft Office-applicaties die op Raspberry Pi draaien. U kunt Office echter rechtstreeks in uw browser gebruiken.

Microsoft Office gebruiken in de browser

Microsoft Office gebruiken in de browser

Navigeer naar office.com en log in met uw Microsoft Live-account om toegang te krijgen tot de gratis versie; als je bedrijf geabonneerd is op Office 365, zou je moeten kunnen inloggen met je werk gebruikersnaam en wachtwoord.

Google Documenten en Drive gebruiken

Ontworpen voor gebruik in webbrowsers, Google Documenten , Spreadsheets , Presentaties en Formulieren werken direct uit de doos op Raspberry Pi.

Google Docs gebruiken op de Raspberry Pi

Google Docs gebruiken op de Raspberry Pi

Net als alle andere Google-applicaties heb je rechtstreeks vanuit je Raspberry Pi toegang tot Google Drive in je browser. Indien nodig kunt u Google Drive echter koppelen met FUSE als onderdeel van het bestandssysteem.

Een VPN-client instellen

Het is heel gemakkelijk om advies en tutorials te vinden over het opzetten van een VPN-server voor Raspberry Pi. Het is veel moeilijker om informatie te vinden over het instellen van uw Raspberry Pi als een VPN-client, zodat deze verbinding kan maken met uw bestaande werk-VPN op kantoor.

Hoe u uw Raspberry Pi zover krijgt om met uw kantoor-VPN te praten, hangt af van precies welk type VPN uw bedrijf gebruikt. Neem dus contact op met het IT-team van uw bedrijf om hen om advies te vragen.

OpenVPN gebruiken

Het OpenVPN-protocol is een van de jongste VPN-protocollen; het is open source en wordt algemeen beschouwd als een van de veiligere protocollen.

Om OpenVPN aan Raspberry Pi te laten werken, moet je eerst het OpenVPN-pakket installeren:

$ sudo apt-get installeer openvpn

Vervolgens moet u een client.conf- configuratiebestand maken in / etc / openvpn .

cliënt
dev tun

proto udp
externe HOSTNAME PORT

resolv-probeer oneindig opnieuw
nobind

gebruiker niemand
groep nogroup

persist-toets
persist-tun

# Pad naar uw certificaten (ca.crt, client.crt en client.key)
ca FILEPATH_CA
cert FILEPATH_CRT
sleutel FILEPATH_KEY

ns-cert-type server
comp-lzo
werkwoord 3

Vervang HOSTNAME en PORT door de naam en het poortnummer van de VPN-server van uw bedrijf en FILEPATH_CA ,  FILEPATH_CRT en FILEPATH_KEY door het volledig opgeloste pad naar uw ca.rt- , client.crt- en client.key- certificaatbestanden; u kunt deze informatie verkrijgen bij de IT-mensen van uw bedrijf. Hoewel deze bestanden normaal gesproken naast uw configuratiebestand in / etc / openvpn staan , is het niet nodig om ze daar op te slaan als u echt wilt dat ze ergens anders wonen.

Typ vervolgens in een terminalvenster:

$ sudo openvpn /etc/openvpn/client.conf

U zou dan via OpenVPN verbonden moeten zijn met de VPN van uw bedrijf.

PPTP gebruiken

Het Point Tunneling Protocol (PPTP) is een ouder VPN-protocol en ondanks bekende kwetsbaarheden is het nog steeds een van de meest gebruikte kwetsbaarheden omdat het is geïntegreerd in Windows, macOS en Linux. Als uw werkplek andere protocollen biedt, zoals OpenVPN, raad ik u aan in plaats daarvan een van deze te kiezen, omdat ze veiliger zijn. Als u echter PPTP moet gebruiken, kunt u dit doen op Raspberry Pi.

Eerst moet je het PPTP-pakket installeren:

$ sudo apt-get installeer pptp-linux

Ga dan door en maak een / etc / ppp / peers / pptp-config- bestand om je PPTP -configuratie te bewaren, en kopieer en plak het volgende in het bestand:

pty "pptp HOSTNAME --nolaunchpppd --debug"
naam USERNAME
wachtwoord PASWOORD
remotenaam PPTP
vereisen-mppe-128
vereisen-mschap-v2
afval-eap
weigeren pap
weigeren-chap
weigeren-mschap
nee
debuggen
blijven bestaan
maxfail 0
standaard route
replacementefaultroute
usepeerdns

Vervang HOSTNAME , USERNAME en PASSWORD door de naam van de VPN-server van uw bedrijf, uw eigen gebruikersnaam en uw wachtwoord.

Typ vervolgens in een terminalvenster:

$ sudo pon / etc / ppp / peers / pptp-config

U zou dan via PPTP verbonden moeten zijn met de VPN van uw bedrijf.

L2TP / IPSec gebruiken

Vanwege het gebrek aan vertrouwelijkheid dat inherent is aan het Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP), wordt het normaal gesproken gebruikt in combinatie met een ander protocol genaamd IPSec. Helaas is het opzetten van een L2TP / IPSec-client op Raspberry Pi iets meer betrokken dan het gebruik van OpenVPN of PPTP.

Als uw bedrijf het ondersteunt, zou ik ervoor kiezen om OpenVPN te gebruiken in plaats van te proberen L2TP / IPsec op te zetten en aan Raspberry Pi te werken.

Een alternatieve benadering is om het standaard draadloze beheer van Raspberry Pi uit te wisselen voor Network Manager en de Network Manager-widget te gebruiken om L2TP / IPSec in te stellen in plaats van de standaardtools. Het is waarschijnlijk gemakkelijker dan proberen dingen in te stellen via de opdrachtregel, maar als je problemen tegenkomt, zal het wat moeilijker worden om erachter te komen wat er mis gaat.

Videoconferenties opzetten

Om videoconferenties met Raspberry Pi te laten werken, heb je drie dingen nodig: een manier om audio uit Raspberry Pi te halen, een manier om audio binnen te krijgen en een camera zodat mensen je kunnen zien.

Audio toevoegen

Audio-out instellen voor uw Raspberry Pi is normaal gesproken vrij eenvoudig. U kunt gewoon een hoofdtelefoon aansluiten op de audio-aansluiting of de luidsprekers in uw computermonitor gebruiken die zijn aangesloten via HDMI, en de Raspberry Pi moet het gewoon voor u uitzoeken.

Als u geen geluid uit uw Raspberry Pi haalt, hetzij via de audio-aansluiting of de ingebouwde luidsprekers in uw monitor, moet u mogelijk de audio-uitvoer handmatig instellen met behulp van de raspi-config- tool.

Helaas heeft Raspberry Pi geen native audio-ingangsmogelijkheid. De eenvoudigste manier om audio-invoer toe te voegen, is door een USB-microfoon te gebruiken. Deze variëren van een goedkope en vrolijke mini-USB-microfoon , ontworpen voor het vastleggen van basisgeluid, tot veel indrukwekkendere die zijn ontworpen voor podcasting.

Als alternatief kunt u een compatibele USB-geluidskaart aanschaffen , wat betekent dat u mogelijk een bekabelde headset en microfoon met een standaard audio-aansluiting kunt gebruiken. Maar wees gewaarschuwd, de meeste USB-geluidskaarten bieden geen versterking voor passieve microfoons, dus je moet een goed signaal geven.

Een camera toevoegen

De absoluut eenvoudigste manier om een ​​camera aan uw Raspberry Pi toe te voegen voor videoconferenties, is door gewoon een USB-webcam aan te sluiten. Als uw camera een ingebouwde microfoon heeft, zoals de Razor Kiyo , en uw monitor heeft ingebouwde luidsprekers, dan kan uw camera zowel uw audio als video leveren.

U kunt uw USB-webcamera testen met het fswebcam- pakket.

Als je een Raspberry Pi-cameramodule hebt, is het mogelijk om die ook te gebruiken – zorg er wel voor dat je de cameramodule configureert met raspi-config . Je hebt echter een aparte microfoon nodig, omdat de Raspberry Pi-cameramodule er geen heeft.

Google Hangouts gebruiken

Google Hangouts werkt in je browser en vereist geen client. U zou naar hangouts.google.com moeten kunnen navigeren of rechtstreeks op de vergaderingslink in uw agenda of e-mail moeten klikken.

Google Hangouts op de Raspberry Pi-desktop

Google Hangouts op de Raspberry Pi-desktop

De eerste keer dat je Hangouts opent, kan je echter, ondanks toestemming voor de app om toegang te krijgen tot je camera en microfoon, denken dat de toegang is geweigerd.

Om dit probleem op te lossen, navigeert u naar het hangslotpictogram in de adresbalk van uw browser en klikt u erop. Hierdoor wordt een vervolgkeuzemenu geopend waarin u zowel de camera als de microfoon kunt markeren als ‘Toestaan’. Selecteer ‘Toestaan’ voor zowel de camera als de microfoon, zelfs als ze al zijn ingesteld op ‘Toestaan’.

De rechten vallen naar beneden in Google Hangouts

Het dropdown-menu voor machtigingen in Google Hangouts

Sluit het vervolgkeuzemenu door op het kruisje in de rechterbovenhoek van het dialoogvenster te klikken. Voeg daarbij een balk toe bovenaan je venster die je vraagt ​​om te ‘Herladen’. Klik op ‘Herladen’. Deze keer zou Google Hangouts toegang moeten hebben tot je camera en microfoon.

Deze truc kan ook handig zijn voor sommige andere toepassingen voor videoconferenties.

Zoom gebruiken

Hoewel er geen Zoom-desktopclient voor Raspberry Pi is, kunt u de Zoom-clienttoepassing rechtstreeks uitvoeren of zelfs een vergadering hosten in de browser.

Open uw browser, ga naar join.zoom.us en voer de vergaderings-ID en het wachtwoord in; Als u een e-mailuitnodiging heeft ontvangen, kunt u rechtstreeks op de vergaderverzoek-URL in de e-mail klikken.

Klik op de knop Annuleren wanneer u door Zoom wordt gevraagd om "Open xdg-open"

Klik op de knop ‘Annuleren’ wanneer u wordt gevraagd om ‘Open xdg-open’ door Zoom

Wanneer u vervolgens wordt gevraagd om ‘xdg-open openen?’ klik in het geopende systeemvenster op ‘Annuleren’.

Klik vervolgens op de link ‘klik hier’ onder aan de pagina waar staat ‘Als er niets vanuit de browser wordt gevraagd, klik hier om de vergadering te starten …’. Nog een ‘Open xdg-open?’ het systeemdialoogvenster wordt geopend en u moet opnieuw op ‘Annuleren’ klikken.

Dan zou u een nieuwe “start vanuit uw browser” -link in een heel klein lettertype onderaan de pagina moeten zien. Ga je gang en klik op deze link.

Uw Zoom-vergadering zou nu normaal moeten beginnen in uw browser.

Skype gebruiken

Er is een Skype -webclient , die uit de doos werkt op Raspberry Pi. Navigeer gewoon naar web.skype.com en log in zoals normaal.

Citrix Workspace instellen (Citrix Receiver)

Het is mogelijk om Citrix Receiver op uw Raspberry Pi te gebruiken, omdat Citrix een voorverpakt Linux-binair bestand biedt voor de ARM-architectuur dat zonder problemen op Raspberry Pi zal werken.

Download het ‘Full Package (Self-Service Support)’ voor Debian Linux en kies het pakket ‘Citrix Workspace app for Linux (ARM HF)’.

Installeer het vervolgens door in een terminalvenster te typen:

$ sudo dpkg -I iaclient_19.12.0.19_armhf.deb

Vervolgens kunt u de nieuw geïnstalleerde client vinden in het hoofdmenu van het bureaublad.

De nieuw geïnstalleerde Citrix Workspace-client

De nieuw geïnstalleerde Citrix Workspace-client

Als u op het Citrix-pictogram klikt, wordt een pop-upmenu geopend waarin u wordt gevraagd de EULA te accepteren en u vervolgens wordt gevraagd een account toe te voegen. Hier moet u uw zakelijke e-mailadres of het serveradres van de IT-mensen van uw bedrijf invoeren.

Een VNC-client opzetten

Raspbian bevat de VNC Connect- client van RealVNC. Om het te openen, navigeert u naar het startmenu, klikt u op ‘Internet’ en vervolgens op ‘VNC Viewer’.

VNC-viewer aangesloten op mijn Mac mini

VNC Viewer aangesloten op mijn Mac mini

Typ de hostnaam van de computer die u probeert te bereiken in de adresbalk van de VNC-viewer. U wordt gevraagd om een ​​gebruikersnaam en wachtwoord om te verifiëren op uw externe computer. Uw externe bureaublad zou in een venster moeten verschijnen. U kunt de vensterinstelling openen door met de muis over de middelste bovenkant van het venster te bewegen, waar een klein vervolgkeuzemenu zal verschijnen.

Dingen inpakken

Ik was jarenlang freelance journalist voordat ik bij Raspberry Pi kwam, dus perfectioneerde ik mijn thuiswerk-setup lang geleden; maar ik vind het nog steeds ongelooflijk handig om een ​​Raspberry Pi op de hoek van mijn bureau te hebben staan.

Een aantal van onze collega’s hier bij Pi Towers gebruiken een Raspberry Pi als hun belangrijkste computer om thuis te werken, of als een aanvullend apparaat voor conferenties en het delen van bestanden. We zien ook een zeer groot aantal mensen, zowel in ons team als in de gemeenschap, die Raspberry Pi gebruiken als een computer voor kinderen om huiswerk op te maken (een absolute noodzaak in zoveel huishoudens waar ouders alle beschikbare computers gebruiken om hun eigen werk aan te doen!).

Als je slimme thuis werk oplossingen hebt gevonden die je wilt delen, laat het ons dan hieronder weten.

bron raspberrypi.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *