Gitaar

Gitaar

Gitaar spelen

Het is nog steeds een van de populairste muziekinstrumenten: de gitaar. Niet gek dat er dus nog steeds mensen zijn die gitaar willen leren spelen. Ben jij ook zo iemand? Of heb je eerlijk gezegd nog geen flauw idee? Vandaag willen we je helpen je keuze te maken. We vertellen wat over de voordelen van het leren bespelen van dit instrument en de beste manieren om dit instrument te leren gebruiken.

Waarom is het zinnig een instrument te leren bespelen?

Muziek doet wat met je. Niet alleen kan het je uitzinnig maken in het ene moment en verdrietig in het andere, maar het kan je ook helpen bij je creativiteit. Dat geldt in elk geval wanneer je naar muziek luistert. Dit betekent ook meteen dat als je zelf muziek aan het maken bent, dat je je daardoor niet alleen zelf creatiever door voelt, maar dat anderen dit ook voelen. Het leren bespelen van een instrument is tevens goed, omdat je je hersenen openstelt tot een nieuwe uitdaging, net alsof je een nieuwe taal of vaardigheid leert.

Muziek is tevens iets wat mensen samenbrengt. Heb je wel eens gehad dat je bij een kampvuur of open haard zat en dat er iemand gitaar speelt? Het gevoel van samenhorigheid is op zo’n moment groter dan normaal. Zoiets moois kan je dus teweegbrengen, wanneer je een instrument leert bespelen, zoals de gitaar.

Wat maakt de gitaar zo speciaal?

Het spelen van gitaar zet je hersenen flink aan het werk. Zo ben je druk bezig met het lezen van de bladmuziek, moet je je handen positioneren om de juiste akkoorden te pakken en kijk je vooruit naar de volgende noten. Dat maakt de gitaar een uitdagend instrument. Zoals eerder gezegd is het een instrument dat voor samenhorigheid zorgt. Het is niet gek dat andere mensen inhaken met zang of een ander instrument als je begint met gitaarspelen. Het is niet eens nodig om expert te zijn, zelfs met een liedje voor beginners kan iedereen meedoen.

Wat heb je nodig om gitaar te leren spelen?

Een gitaar, natuurlijk

Zelfs met een tweedehands gitaar kan je al goed uit de voeten. Deze kan je gemakkelijk vinden op websites, zoals Marktplaats. Het heeft in het begin ook echt geen zin om een diepte investering te maken in een té goede gitaar. Zeker als je nog niet eens zeker weet of je er na het leren van de basis mee doorgaat. Ook is er nog de keuze tussen akoestisch en elektrisch, maar wij raden je aan in het begin voor akoestisch te gaan. Dat vinden je vingers en je portemonnee stukken fijner.

Een manier om te leren

Naast het instrument is het van belang dat je de juiste manier van leren hebt voor jezelf. Het gaat er namelijk om dat je leert op een manier die bij je past. Dan leer je niet alleen fijner, maar ook sneller en blijf je langer gemotiveerd. We zullen de beste manieren om het te leren nog even voor je uitschrijven, zodat je een manier kan kiezen die bij je past.

Wat zijn de beste manieren om gitaar te leren spelen?

Er zijn enorm veel manieren om “iets ” te leren. Datzelfde principe geldt natuurlijk ook voor het gitaarspelen. Deze zijn in principe in twee categorieën op te delen, namelijk het offline leren en het online leren.

Offline

Gitaarles op locatie

Leren in een lokaal (of thuis) met de begeleiding van een docent is een erg effectieve manier van leren. Je krijgt begeleiding en direct tips, waarmee je aan de slag kan. Het helpt je in ieder geval bij lezen van de bladmuziek en noten, en het plaatsen van je handen voor de juiste akkoorden. Toch is het ook enigszins beperkend, omdat het op een vast moment of locatie gebeurt. Dit is natuurlijk wel een van de meest praktische manieren om gitaar te leren spelen.

Leren uit een boek

Dit is een manier van leren die voor sommigen effectief kan zijn, maar voor de meesten te lastig is. Gitaar leren spelen uit een boek is lastig, omdat er geen uitleg van een muziekinstructeur bij zit en je vanuit tekst en afbeeldingen moet opmaken wat de bedoeling is. Een boek maakt het mogelijk om te leren op een moment en plek die jou uitkomt, dus het verschaft je wel vrijheid.

Online

Gitaar leren met een app

We leren ook al talen via onze telefoon, dus waarom zouden we instrumenten niet kunnen leren bespelen via onze telefoon? Er zijn meerdere apps op je telefoon, waarmee je tot een basisniveau gitaar kan leren spelen. Voor de uitgebreide functies van deze apps moet je vaak wel bijbetalen. Ook is het niet logisch om persoonlijke ondersteuning te krijgen, dus wanneer je vastloopt, dan heb je een probleem.

Gitaar leren spelen met online cursus

Met een online cursus heb je de middenweg tussen het leren van een instructeur en het leren op je telefoon of via je computer. Je kan de cursus altijd en overal bekijken en krijgt in de videolessen uitleg van een instructeur over het onderwerp. Zo krijg je bijvoorbeeld uitleg over de noten, de akkoorden, het stemmen van je gitaar en leer je complete liedjes spelen. Het is ook mogelijk om vragen te stellen onder de les, waardoor je niet lang blijft zitten met je probleem.

Leren spelen via YouTube

Gratis versies van online cursussen kan je vinden op YouTube. Hier zal je zeker wat aan hebben, omdat het vaak over de basis van het gitaar spelen gaat. Toch is het vaak niet genoeg om echt diepgang te creëren over het onderwerp. Je kan dit mediakanaal ook prima gebruiken om wat verheldering te zoeken over kleine dingen of problemen waar je tegenaan loopt.

bron… soofos.nl

Betaalbaar gitaarles in Dedemsvaart voor beginnende gitaristen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *