Raspberry Pi : een mini-computer met vele mogelijkheden!
Een Raspberry Pi is een mini-computer, waarin alles zit wat in een ‘gewone’ computer zit, maar dan op het formaat van een visitekaartje. De Raspberry Pi is verkrijgbaar in veel verschillende versies.
Naast het formaat van de Raspberry Pi’s is ook de prijs interessant Voor minder dan €65,- is de Raspberry Pi 3 te koop inclusief een voeding en het benodigde sd kaartje, en daar krijg je een apparaatje voor waarmee je ontzettend veel verschillende projecten kunt uitvoeren. Deze projecten hebben vaak uitbreidingen nodig en kunnen daardoor oplopen in moeilijkheidsgraad.
Zelf heb ik een Raspberry Pi in de meterkast hangen die daar al jaren trouw zijn werk doet. Hij regelt mijn domotica d.m.v. de gratis software Domoticz, en leest met een z.g. P1 kabeltje de meterstanden en het verbruik uit die weer in uitgebreide en duidelijke grafieken getoond kunnen worden. Mocht dat printje, de raspberry ooit toch stuk gaan dan kost een nieuw printje (computertje) ongeveer €35,- , want de voeding en het sd kaartje heb je nog. Op deze site is er volop keuze uit verschillende Raspberry`s behuizingen en randapparatuur.
Voor iedereen die aan de slag wil gaan met de Raspberry Pi is er een speciale website. Hoewel alles in het engels is, is het erg duidelijk wat je telkens moet doen.
Alle projecten hebben uiteindelijk dezelfde basis: je leert spelenderwijs een besturingssysteem installeren, commando’s invoeren op de terminal en nieuwe onderdelen aansluiten. Hoe ‘moeilijk dat ook klinkt, dankzij de grote hoeveelheid tutorials is het voor iedereen mogelijk om hiermee aan de slag te gaan! Hieronder daarom een aantal projecten om mee te kunnen starten.
De Raspberry Pi als computer
Het eerste wat je kunt doen met een Raspberry Pi, is het installeren van NOOBS. Hierdoor kun je, nadat je alles aangesloten hebt, de Raspberry Pi gebruiken als gewone computer. De snelheid is niet fantastisch, maar je kunt gebruik maken van internet en allerlei andere software. Een van de leukste opties is dan wel om Minecraft Pi Edition te installeren…
Raspberry Pi als spelcomputer
Een van de mogelijkheden om te starten met de Raspberry Pi is het installeren van RetroPie. Met deze software kun je de Raspberry ombouwen tot een oude spelcomputer. Het is leuk, spreekt tot de verbeelding, en het nodigt uit tot het bedenken van mogelijkheden voor het uiterlijk van de Raspberry.
Raspberry Pi als server
De Raspberry Pi wordt ook veel gebruikt als server: je kunt de Raspberry verbinden met het netwerk, en daarna kun je inloggen vanaf een andere computer op je Raspberry. Handig? Vooral als je aan de slag gaat met het leren maken van websites, of meer wil weten over hoe netwerken en internet in elkaar zitten. Google heeft hiervoor Coder bedacht , WordPress heeft Blog in a Box en als je echt wil kun je zelfs een eigen Minecraft server maken.
Muziek maken met een Raspberry Pi
Aan de slag met programmeren, maar op zoek naar iets wat waarbij het ook creatief is? Sonic Pi is hiervoor bedacht: met behulp van programmeertaal maak je zelf muziek. Het is een leuke en heel praktische manier om te leren denken in code, waarbij je vanzelf steeds meer structuur en orde brengt. Wil je zelf instrumenten maken? Dan is SamplerBox ideaal.
Rasperry Pi als weerstation
Omdat de Raspberry Pi zo klein is past het in allerlei projecten. Het maken van een weerstation is daarbij een mooie optie, waarbij je meteen bezig bent met sensoren en data verzamelen. Deze tutorial is goed te volgen, en het extra materiaal wat nodig is valt erg mee.
Zoals je ziet zijn er ontzettend veel mogelijkheden, waarbij belangrijke vaardigheden aan bod komen. Het leuke aan de Raspberry Pi is dat de instap eenvoudig is, maar er daarna enorm veel diepgang aangebracht kan worden in de projecten.
–