Domoticz

Domoticz 1

Wat is Domoticz?

Domoticz is een lichtgewicht softwaresysteem waarmee je de automatisering in je huis naar gelieven in kunt stellen zonder dat je daarbij afhankelijk hoeft te zijn van bepaalde merken. Bijkomend voordeel van Domoticz is dat het open source software is, zodat je er volledig gratis gebruik van kunt maken. De software is geschikt voor Windows, macOS en Linux. Vanwege die laatstgenoemde optie kiezen veel Domoticz-fans er dan ook voor om de software op een spotgoedkope Raspberry Pi 3 te installeren, zodat deze minicomputer dan als het ware het centrale hart van hun smarthome wordt. Naast de zojuist genoemde besturingssystemen is er ook speciale Domoticz-software beschikbaar voor smarthome-bezitters die gebruik maken van bijvoorbeeld Synology NAS.

De oorsprong.

Domoticz is oorspronkelijk geprogrammeerd door “Gizmocuz” hij is begonnen in 2012 met de bouw van dit software pakket. Hij vond dat de systemen toentertijd niet voldeden. Zo miste hij een goede koppeling met zijn P1 (slimme) meter en ondersteuning voor RFXCom RFXtrx433 module (433Mhz protocol). Hij had het systeem binnen een 1/2 jaar draaiende en besloot het voor iedereen beschikbaar te stellen. Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en werken meerdere programmeurs vrijwillig aan dit systeem. Dit is mogelijk omdat Domoticz een open source is. Het geheel is trouwens geprogrammeerd in C++.

Gratis te gebruiken

Domoticz is voor iedereen gratis te downloaden via de website. Uniek is dat het op verschillende systemen kan worden geïnstalleerd. Installatie is mogelijk op Windows, Raspberry PI, Linux, macOS, Synology NAS en FreeNAS. De hardware hoeft ook niet super snel te zijn, dus heb je nog een pc over dan kun je deze prima gebruiken en kan je dus goedkoop starten. Mocht je dit niet hebben dan is een Raspberry PI ook een mooie oplossing.

Lukt het je niet om de juiste koppelingen in Domoticz te configureren of te programmeren, dan kun je dus ook geen beroep doen op een professionele helpdesk. In plaats daarvan ben je vooral aangewezen op een uitgebreide Domoticz wiki. Voor het geval dat je daar geen oplossing voor je probleem aantreft, kun je een beroep doen op de technische kennis van andere hulpvaardige enthousiastelingen, die in het Domoticz-forum contact met elkaar onderhouden. Kortom, wie bewust voor Domoticz kiest vindt het waarschijnlijk ook gewoon leuk om middels hobbymatig technisch experimenteren het maximale uit zijn smart home te halen.

Ongekend veel koppelingsmogelijkheden

Het feit dat Domoticz gratis is betekent overigens niet dat het om amateuristisch stukje software gaat. Door de jaren heen hebben talloze knappe koppen aan het systeem gewerkt die ook elders op het gebied van smarthomesoftware hun sporen hebben verdiend. Omdat er in die periode een wereldwijde community van gebruikers is ontstaan, zijn er tal van verbindingsoplossingen ontwikkeld, die in reguliere smart home systemen, zoals Google Home en Apple Homekit, gewoonweg ondenkbaar zijn. Domoticz kan – al dan niet met behulp van een stukje extra hardware – onder meer overweg met wifi, infrarood bediening en draadloze systemen die via de frequentie van 433 Mhz functioneren.

Deze laatstgenoemde integratieoptie zou goed van pas kunnen komen als je in het verleden bijvoorbeeld al eens een ‘domme’ draadloze bel, automatische garagedeur of op afstand bedienbare airco in je huis hebt geïnstalleerd die via deze draadloze techniek functioneert. Met andere woorden: het aantal verschillende opties aan kruisbestuivingen die via Domoticz tot stand kunnen komen is praktisch eindeloos. En op het moment dat er een volledig nieuw smart home product op de markt geïntroduceerd wordt waarvoor nog geen Domoticz-oplossing bestaat, kun je er vrijwel zeker van zijn dat enthousiaste programmeurs in de community graag hun vrije tijd opofferen om zo’n oplossing zo snel mogelijk voor de rest van de Domoticz-gebruikers beschikbaar te stellen.

Domoticz events wikimedia commons

Ingewikkeld programmeren makkelijk gemaakt

We stipten net al aan dat je over enige technische kennis moet beschikken om van Domoticz gebruik te kunnen maken. Er zijn weliswaar al heel veel verschillende modules voor je gebouwd, die je heel gemakkelijk kunt integreren, maar soms zul je hier en daar ook wat programmeertaal in moeten zetten om uiteindelijk je gewenste doel te kunnen bereiken. Binnen Domoticz kan er wat dat betreft op drie verschillende manieren geprogrammeerd worden:

Wie er niet voor terugdeinst om regels code in te typen kan in dat geval gebruik maken van Domoticz’s eigen programmeertalen Lua en DzVents. Ben je (nog) geen ster op het vlak van programmeren, dan is Blockly een prettig alternatief. Dat is een drag & drop systeem waarbij (de naam zegt het al) blokjes kant en klare programmeertaal gebruikt worden, wat doet denken aan IFTTT. Dankzij een automatische interne controle laat Blockly je altijd precies weten of de verschillende programmablokjes in de goede volgorde zijn geplaatst, zodat je heel makkelijk en intuïtief programma’s voor je persoonlijke Domoticz-wensen kunt bouwen.  Daarnaast zou het ook erg handig zijn als je al enige basiskennis van het maken van internetpagina’s hebt. Domoticz beschikt namelijk over een web interface, zodat je met behulp van HTML heel eenvoudig voor smartphones en tablets bedieningspanelen op maat kunt maken.

Domoticz alternatieven

Vanwege het relatief hoge gebruiksgemak van Domoticz is deze open source oplossing voor smart homes wereldwijd erg populair, maar dat betekent zeker niet dat het de enige software in z’n soort is. Andere geliefde alternatieven zijn onder meer OpenHab en Home Assisitant (HASS). Beiden systemen hebben, net als Domoticz, een redelijk grote achterban, zodat je er vrijwel zeker van kunt zijn dat je ondersteuning vanuit de community. Het voordeel van OpenHab is dat praktisch alle taken via een overzichtelijke grafische interface geregeld kunnen worden, zodat je geen of nauwelijks programmeerkennis nodig hebt om ermee te kunnen werken, terwijl die specifieke kennis bij HASS juist wel heel erg van pas kan komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *